U hebt spit. Wanneer moet u naar de dokter?

Wanneer moet u meteen een arts raadplegen als u kampt met spit? De huisarts is sowieso het eerste aanspreekpunt. Hij zal kijken wat de volgende te nemen stappen zijn. In dit artikel leest u meer over de oorzaken van lage rugpijn, info over wat u zelf kunt doen en wat de dokter eventueel zal voorstellen na zijn onderzoek. 

Oorzaken van spit

Er zijn verschillende structuren die van invloed kunnen zijn bij het ontstaan van lage rugpijn of spit. Tussenwervelschijven, wervels, spieren, zenuwen en zelfs ingewanden vormen een complex samenwerkend geheel en kunnen bij een verstoorde functie of ziektebeeld rugpijn veroorzaken.

Typische oorzaken van lage rugpijn zijn:

  • Irritatie van de zenuwen: druk op een of meerdere zenuwen door problemen met de tussenwervelschijf, met uitstraling (van het bekken tot de onderste ledematen);
  • Prikkeling van de zenuwendoor inklemming tussen spieren;
  • Spanning van de lage rugspieren;
  • Wervels, ligamenten of gewrichten die slijtagevertonen, bijvoorbeeld door overbelasting;
  • Discusdegeneratiedoor overbelasting en ouderdom;
  • Problemen met darmen, maag of nieren.

 

Een irritatie (door bijvoorbeeld een ontsteking) of ander probleem met een van bovengenoemde structuren kan dus lage rugpijn of spit veroorzaken. Lage rugpijn straalt ook vaak uit naar het bekken en de onderste ledematen. Soms is de pijn plaatselijk ter hoogte van de wervels zelf en soms voelen de omliggende spieren hard aan. Vaak kunnen spierspasmen rugklachten geven na een inspanning zoals werken in de tuin (met klachten als spanning van de spieren, overbelasting van de tussenwervelschijven en acute lumbalgie met felle, stekende pijnen).

Lage rugpijn of spit zijn de meest voorkomende rugklachten. Maar de symptomen en de ernst van de pijn verschillen van patiënt tot patiënt. Zo kan spit bij de ene persoon draaglijk zijn en bij de andere persoon als zeer pijnlijk worden ervaren. De ernst van de klachten is ook niet evenredig met het pijnverloop. Een simpele en onschuldige spierspanning in de lage rug kan er al voor zorgen dat u zo veel pijn hebt dat u met spoed de arts dient te bezoeken, terwijl een hernia of degeneratieve discus soms slechts een milde pijn veroorzaakt.

Wanneer moet u (dringend) een arts bezoeken?

Vaak kunt u zichzelf al goed behelpen bij lage rugpijn. Een paar dagen rusten, een warmtekussen op de rug, een lekker warm bad nemen, een infraroodlamp, bewegen (de rug strekken, wandelen, fietsen), …

Om in te schatten of u wel of niet naar de dokter moet met lage rugpijn, kunt u in eerste instantie uw ’buikgevoel’ volgen en de pijn zelf beoordelen.

Ga even na of u de laatste 2 weken iets gedaan hebt wat u normaal gezien niet doet. Hebt u iets zwaars opgetild? Hebt u herhaaldelijk bewegingen gemaakt die u normaal niet doet? Komt u uit een periode van stress? Bent u uitzonderlijk vermoeid de laatste tijd (en kent u de oorzaak)? Dan is het begrijpelijk dat uw lichaam even ontregeld is en dat dit zich uit in rugpijn.

Als de klachten niet ernstig zijn, kunt u ze normaal gezien vergelijken met klachten die u in het verleden al hebt meegemaakt. Zo kunt u zelf inschatten of ze al dan niet van voorbijgaande aard zijn. Blijven de klachten echter langer dan 3 tot 5 dagen aanwezig zonder pijnafname, dan is het zeker aan te raden om een dokter te raadplegen.

Wanneer een plotselinge beweging heel veel pijn veroorzaakt en u verandering merkt in het gevoel in de ledematen, of als u spieruitval vaststelt, dan dient u meteen naar de dokter te gaan.

Het is wenselijk een arts te raadplegen bij:

  • Koorts en zich ziek of misselijk voelen;
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies;
  • Verlies van kracht in de benen;
  • Incontinentie en een slechte controle van de blaas en de stoelgang;
  • Constante pijn met uitstraling naar de buik;
  • Klachten die langer dan 5 dagen aanhouden;
  • Pijnen die toenemen na 3 dagen.

 

Dit alles kan wijzen op een ernstig letsel, een infectie, een fractuur of zelfs een probleem met de organen.

Diagnose en behandeling van spit

Het is steeds noodzakelijk om een diagnose te laten stellen door een arts of een specialist, die u dan doorverwijst naar een fysiotherapeut, manueel therapeut of osteopaat.

Op basis van de diagnose zal de therapeut een aangepast behandelplan opstellen en er zo voor zorgen dat de pijnklachten afnemen of verdwijnen. Het meeste resultaat wordt geboekt door een combinatie van verschillende behandelmethoden.

De eerste zorg is steeds rugpijn voorkomen. Dit doet u door op uw houding te letten en door een gezonde levensstijl na te streven. Zorg er voor dat uw lichaam in een goede conditie verkeert en vermijd overgewicht. Het lichaam dient in balans te zijn. Een goede nachtrust is hierbij cruciaal.

Wanneer rugpijn toch de kop opsteekt, zijn volgende stappen aan te raden:

  1. Diagnose door een arts;
  2. Behandeling door een therapeut (al dan niet in combinatie met medicatie);
  3. Relatieve en absolute rust;
  4. Indien bovenstaande niet helpt: eventueel operatief ingrijpen.