De beste bedbodem bij rugklachten

Er wordt soms beweerd dat een goede bedbodem niet belangrijk is. Onze ervaring leert dat een degelijke lattenbodem wél een verschil maakt, zeker bij rugklachten. U kunt ook kiezen voor een ander type bedbodem. Een lattenbodem of schotelbodem veert meestal beter mee dan een boxspring of spiraalbodem. Die laatste zijn op ventilatievlak dan weer sterker.

Belang van een goede bedbodem bij rugklachten

De beste bedbodem bij rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug actief kan ondersteunen in zowel zij- als rugligging. De lage rug is de voornaamste probleemzone aangezien de hefboom bij tillen het grootst is. Een klassiek probleem is een discusbulging of discushernia tussen de wervels L4 en L5. De beste lattenbodem zorgt ervoor dat de wervelkolom niet kan doorhangen op deze gevoelige plek. Naast de lage rug moeten ook de middenrug en hoge rug worden ondersteund: in zijligging in een rechte lijn, in rugligging volgens de natuurlijke s-kromming.

Bij het gebruik van een ergonomische bedbodem is het matras in principe wat dunner om een beter samenspel te verkrijgen tussen de bedbodem en het matras. De combinatie van lattenbodem en matras wordt ook ‘slaapsysteem’ genoemd. De lattenbodem heeft een groter aandeel in de ergonomie. Het matras is erop afgestemd om een goed geheel te vormen. Een ergonomisch slaapsysteem is de beste garantie op een pijnvrije en diepe nachtrust.

Een hoog of dik matras is bedoeld om op een eenvoudige bedbodem te leggen. Dit kan een verende lattenbodem, een boxspring of een spiraalbodem zijn. Toch mag het belang van dit type bedbodem niet worden onderschat.

Bij omdraaien op het matras (tot 30 keer per nacht) en in en uit bed stappen, voegt een goede bedbodem extra comfort toe. Dat is beter voor een persoon met een gevoelige rug en in het algemeen prettiger om te liggen. Daarnaast is ventilatie een belangrijke eigenschap van een goede bedbodem.

Zet een bedbodem bij voorkeur op hoge poten om op een rugvriendelijke en aangename manier in en uit het bed te stappen.  

Een instelbare bedbodem

Bij een instelbare bedbodem kunt u bepaalde lichaamszones instellen. Zo zijn bij instelbare lattenbodems of schotelbodems de heup-, rug- en schouderzone apart in te stellen. Dit geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld de positie van de lage rug te verbeterenmeer steun in de lage rug te verkrijgen of de heup- of schouderzone wat te verzachten. Allemaal nuttige ingrepen die een verschil maken voor wie er behoefte aan heeft.

Toch is hier ook een waarschuwing op zijn plaats. Bij de aankoop van een instelbare bedbodem is advies van de verkoper ook na de aankoop mooi meegenomen. Al te vaak staan bodems na verloop van tijd niet goed ingesteld waardoor de meerwaarde helemaal verloren gaat. Laat u daarom van meet af aan goed uitleggen hoe de bedbodem in uw situatie het best wordt ingesteld. Vraag indien nodig nog uitleg na de aankoop. Het gaat tenslotte om uw nachtrust.

De voordelen van de hydraulische lattenbodem

Er zijn twee essentiële voordelen aan het slapen op een hydraulische lattenbodem.

1ste voordeel: dynamisch

Iedereen draait en keert in meer of mindere mate terwijl hij in bed ligt. De hydraulische lattenbodem past zich aan wanneer u bijvoorbeeld op uw rug komt te liggen. Elke persoon is anders. De een heeft een holle rug, de ander een minder uitgesproken s-vorm. Bovendien verandert u ook met de tijd. Een klassiek voorbeeld is de zwangere vrouw, maar ook 5 of 10 kg afvallen of aankomen geeft uw lichaam een andere gewichtsverdeling.

De hydraulische lattenbodem speelt ook hierop in. Hij past zich continu en volautomatisch aan. Vooringestelde systemen of op maat gemaakte matrassen focussen op slechts één lighouding en kunnen geen rekening houden met bijvoorbeeld gewichtstoename of -verlies.

2de voordeel: actieve ondersteuning

Actief ondersteunen betekent dat er ook een opwaartse beweging mogelijk is. De hydraulische bedbodem ondersteunt de rug actief. De actieve ondersteuning is een constante. Zelfs als het matras na 10 jaar gebruik minder comfortabel wordt, blijft de ondersteuning evengoed gelden.

Passieve ondersteuning komt neer op verzachte zones rond de heupen en de schouders en een verstevigde rugzone. Met het verslijten van het matras wordt ook de ondersteunende waarde minder.

Waarom hydraulisch?

Hydraulische toepassingen bestaan in allerhande sectoren. De techniek maakt het mogelijk om krachten door te geven zonder vertraging. In vergelijking met andere systemen is er daardoor minder wrijving en worden krachten directer doorgegeven aan het lichaam.

Een belangrijke eigenschap van de hydraulische techniek van Dorsoo is het behoud van de werking op lange termijn. De werking blijft tijdens de volledige levensduur van het product dezelfde. De opwaartse kracht vermindert dus niet, waardoor de actieve ondersteuning volledig bewaard blijft.

Knappe techniek dus, en 100% Belgisch!

Meer weten over deze lattenbodem?