Buikslaper? Zo leert u het af.

Bent u een buikslaper? U bent zeker niet de enige. Toch raden slaapspecialisten buikslapen af, ook al is er geen stevig bewijs dat dit de slaapkwaliteit beïnvloedt. De reden? Buikslapen veroorzaakt altijd extra druk op de nekwervels en vaak ook in de lage rug.

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat buikslapen ongezond is. Maar volgens ergonomen is op de buik slapen wél slecht voor uw rug. Het is in buikligging immers nagenoeg onmogelijk om uw ruggengraat in een neutrale en ontspannen positie te houden. U krijgt te weinig ondersteuning en creëert spanning, waardoor er extra druk op de nek komt. In veel gevallen ligt iemand niet in zuivere buikligging maar half op de buik en half op de zij. Ook deze wat verwrongen houding kan leiden tot nekklachten en lage rugpijn.

Tips voor buikslapers

Bent u nog niet onmiddellijk van plan om een andere slaaphouding aan te leren? Als u gewoonweg niet anders kunt slapen, hoeft u zich niet schuldig te voelen over de verminderde ergonomie. Uw nachtrust draait ook om mentaal herstel en het is niet zo dat uw lichaam in buikligging helemaal niet herstelt. Buikslapen is gewoon niet optimaal en kan na jaren rug- en nekklachten in de hand werken, zo leert de ervaring ons.

Buikslapen met rugpijn of nekklachten: vier belangrijke tips

  1. Voor hardnekkige buikslapers is het juiste hoofdkussen belangrijk. Het is raadzaam om een heel plat kussen te kiezen. U kunt natuurlijk ook gewoon zonder hoofdkussen slapen. Let wel, ook in dat laatste geval buigt uw nek voor een deel achterover en blijft er dus een torsie van de nekwervels bestaan. Voorgevormde hoofdkussens van traagschuim of latex zijn geen goed idee voor de pure buikslaper.
  2. Als bescherming tegen rug- en nekklachten na een nachtje scheef liggen kunt u ’s ochtends uw nek en schouders stretchen. Opgelet, loop niet té hard van stapel, want uw spieren zijn ’s ochtends nog niet opgewarmd.
  3. Als buikslaper kunt u beter één been optrekken, dit vermindert de druk in de lage rug aanzienlijk en stabiliseert het bekken. U kiest ook best voor een medium tot hard matras.
  4. Eet en drink ’s avonds niet te zwaar. Idealiter eet u niets meer tot 2 à 3 uur voor het slapengaan. Een zwaar gevoel in de maag verhoogt de neiging tot buikslapen.

Buikslapen: u kunt het afleren!

Een volwassene kan het buikslapen ook afleren. De moeilijkheid zit natuurlijk in de gewoonte. Een nieuwe gewoonte aanleren kost wat moeite en doorzettingsvermogen. Mensen met rugklachten kunnen beter extra op hun slaaphouding letten. Voor buikslapers die anders willen slapen, is de foetushouding bijvoorbeeld een goede slaaphouding.

Dorsoo blog buikslapen afleren foetushouding

Heel wat mensen slapen op hun buik omdat ze een hard of oncomfortabel matras hebben. In zijligging krijgt uw heup of schouder meer druk, waardoor u automatisch meer naar de buikpositie draait. Als u een nieuw matras overweegt, kunt u dus het best een exemplaar kiezen met een zachtere heup- en schouderzone. Op die manier zult u automatisch vaker in zijligging slapen.

Is uw bed of matras nog niet aan vervanging toe? U kunt ook een positioneringskussen aanschaffen. Dat is een langwerpig, worstvormig kussen dat vrouwen vaak gebruiken tijdens de zwangerschap. Door in zijligging met zo’n positioneringskussen tussen uw benen te liggen wanneer u wilt inslapen, kunt u veel minder makkelijk naar buikligging draaien.

Tenslotte is er de truc met de tennisbal. Let wel, deze methode is goedkoop en effectief, maar kan pijnlijk zijn. U naait simpelweg een washandje op de voorzijde van uw pyjama of nachtkleed, ter hoogte van uw borstbeen. Vervolgens stopt u er voor het slapen een tennisbal in. Zodra u ’s nachts naar buikligging draait, voelt u een onaangename druk en keert u automatisch terug naar zij- of rugligging. Een oude truc, maar voor heel wat mensen werkt hij.

Is er dan niets goeds aan buikslapen?

Is er dan helemaal niets positiefs te zeggen over buikslapen? Toch wel. Het vermindert snurken én slaapapneu. Maar… dat weegt niet op tegen een minder goed herstelde wervelkolom en de verhoogde kans op rug- en nekklachten. Wilt u het beste uit uw nachtrust halen, dan leert u het buikslapen bij voorkeur af. Lukt dat niet, houd dan zeker rekening met onze tips.

Gerelateerde artikels