Nieuw matras nodig? Hoe kiest u de juiste afmetingen?

Een matras kiezen is geen sinecure. U wilt uiteraard een goede ondersteuning en aangenaam comfort. Maar hebt u ook al stilgestaan bij de afmetingen? U hebt misschien baat bij andere afmetingen dan uw huidige matras of bed.

Afmetingen van een eenpersoonsbed

Als u op zoek bent naar een matras voor een eenpersoonsbed heeft u de keuze uit 70, 80, 90 en 100 centimeter. De lengte van een matras is verkrijgbaar in 200, 210 en 220 centimeter. De standaardafmeting van een eenpersoonsbed? Die bedraagt 90 x 200 centimeter en is als breedte van een eenpersoonsbed dé passe-partout. Wilt u iets royaler liggen, dan is een breedte van 100 centimeter een aanrader.

Afmetingen van matras voor tweepersoonsbed

Voor de breedte van een tweepersoonsbed zijn er matrassen van 140, 160, 180 en 200 centimeter verkrijgbaar. Dorsoo biedt ook hier drie verschillende lengtes aan: 200, 210 en 220 centimeter. De standaardafmetingen van een tweepersoonsbed bedragen tegenwoordig 180 x 200 centimeter. Maar ook 160 x 200 centimeter wordt in het algemeen als comfortabel ervaren.

Daarbij komt dat de kamers in nieuwbouwhuizen kleiner zijn dan die in oudere huizen, waardoor kleinere afmetingen aan belang zullen winnen. Voor oudere bedden wordt nog regelmatig een matras met een breedte van 140 centimeter gekocht. Het is geschikt voor mensen die gewend zijn dicht tegen elkaar aan te liggen, ideaal voor kleine slaapkamers en bovendien héél romantisch! Het matras van 140 centimeter is ook in trek bij alleenstaanden die wat meer ruimte willen.

En dan is er natuurlijk ook nog de twijfelaar, met een matras van 120 centimeter breed. Heel vroeger sliep men met twee mensen in zo’n bed. Tegenwoordig wordt deze afmeting weer meer gekozen door alleenslapende ouderen die op deze manier ruimte besparen en toch een relatief groot bed hebben.

matras afmetingen

Hoe kiest u de afmetingen van uw matras?

De keuze van de afmetingen wordt bepaald door verschillende factoren. Is uw slaapkamer ontzettend klein of juist heel groot, dan is dat een reden om voor uw dubbele bed een buitenmaat (140/200 x 210/220) te kiezen. Het gaat erom dat u nog comfortabel naast uw bed kunt lopen. Of dat uw bed in het geval van een erg grote slaapkamer mooi in verhouding staat met de rest van zijn omgeving. Het grootste bed is het kingsize bed en heeft als afmetingen 200 x 220 centimeter.

Een andere factor is uw lichaamslengte. Om comfortabel te kunnen slapen, hebt u minimaal 15 tot 20 centimeter extra nodig in de lengte van het bed. Voorbeeld: iemand met een lichaamslengte tot 1,80 meter heeft voldoende aan een matraslengte van 200 centimeter. Wie een stuk groter is, kan maar beter een matras van 210 of zelfs 220 centimeter kopen.

Dé standaardmaat matras anno 2020 is 180 x 200 cm.

En de breedte van een tweepersoonsbed? Dat is een kwestie van de ruimte in de kamer en uw persoonlijke voorkeur. Sommige mensen liggen graag dicht bij elkaar. Anderen kunnen niet goed tegen de nachtelijke bewegingen van hun partner of krijgen het vlug te warm, en hebben daarom liever een breder matras. Houd er wel rekening mee dat beddengoed voor een buitenmaat iets minder gangbaar is. Een bed in een buitenmaat kan ook wat duurder zijn dan een standaardmaat.

Matras op maat

Bent u op zoek naar een goed matras op maat voor een oud bed? We hebben reeds voor bedden met heel uiteenlopende breedtes en lengtes matrassen vervaardigd. U bent bij ons zeker van het hoogste slaapcomfort. Check wel of de bedbodem van uw antieke bed niet versleten of doorgezakt is. Zo kunt u optimaal van uw nieuwe matras genieten.

Hard of zacht matras?

Hoe bepaalt u de hardheid van uw nieuwe matras? Bij Dorsoo is het mogelijk om twee zachte, medium of harde matrassen in één tweepersoonshoes te combineren. Dat betekent dus dat u twee verschillende matraskernen hebt, maar het voelt als één groot matras. Ideaal om ‘te hard/te zacht’-discussies met uw partner te voorkomen. Wilt u geen gecombineerd matras? Dan kunt u uiteraard ook voor twee volledig aparte matrassen kiezen.

Op zoek naar een nieuw matras? Bekijk het Dorsoo COMFORT-matras en het Dorsoo ACTIVE+ slaapsysteem.