Pijn in de bovenrug na het slapen?

Veel mensen worden na het slapen wakker met pijn in de bovenrug. Maar hoe komt dit precies? En wat kunt u eraan doen? Vaak kan een goed bed met het juiste matras een oplossing bieden.

Hoe is de rug opgebouwd?

Om erachter te komen waar uw rugpijn vandaan komt, is het handig om te weten hoe de rug precies is samengesteld. De rug is opgebouwd uit 7 cervicale of nekwervels, 12 thoracale of borstwervels, 5 lumbale of lendenwervels, 5 heiligbeenwervels (het sacrum) en een staartbeen. Een wervel heeft een wervellichaam, een massief stuk bot waaraan de wervelboog vastzit. Aan deze boog zijn uitsteeksels bevestigd met daaraan gewrichtjes. De wervels zijn op elkaar gestapeld. Tussen twee wervels ligt een tussenwervelschijf of discus. De wervelbogen vormen met elkaar een lange holte waar het ruggenmerg doorheen loopt: de wervelkolom.

Rugpijn door trapeziusspier

Een belangrijke boosdoener bij pijn in de bovenrug kan de trapeziusspier zijn. Dit is een grote spier die een deel van de rug beschermt. De trapezius begint hoog aan de nekwervels en het hoofd en loopt door tot aan de middenrug, waar hij zich vasthecht aan de borstwervels. Deze spier heeft verschillende aanhechtingspunten en zorgt er onder meer voor dat u uw schouders naar boven, onderen of achteren kunt bewegen.

Een leuk weetje: de trapezius wordt ook wel ‘monnikskapspier’ genoemd. Deze naam wijst op de vorm van de spier ten opzichte van de rest van de romp: die vertoont enige gelijkenis met een niet-opgezette kap van een monnikspij.

De trapeziusspier heeft veel triggerpoints en dus ook veel stresspunten. De spier spant zich vaak aan door stress en dit kan pijn veroorzaken in de bovenrug, de nek en het hoofd. Om niet te veel spanning op te bouwen, moet de nek bij het slapen mooi in het verlengde liggen van de wervelkolom. Hierbij speelt een goed hoofdkussen een belangrijke rol.

Zorg voor een goede ondersteuning

Om zonder rugpijn door het leven te gaan, moet de rug ook voldoende kunnen ontspannen en herstellen, zowel overdag als ’s nachts. Als u zittend werk doet, is een goede bureaustoel geen overbodige luxe. Maar het allerbelangrijkste is een goed bed dat de juiste ondersteuning biedt aan de volledige rug, hoe u ook slaapt (op de rug, op de buik of op de zij). Een aangepast matras kan de meeste bovenrugklachten al goed verhelpen.

Pijn in de bovenrug door een hernia

Een hernia in de bovenrug komt niet zo vaak voor, maar is wel mogelijk. Als u een hernia hebt, kunt u het best langsgaan bij een specialist. Een goed bed kan de pijn dan wel wat verlichten, maar zal het probleem niet wegnemen.

Andere oorzaken van pijn in de bovenrug

De ribben hangen vast aan de ruggenwervels en vormen zo een soort korset. Pijn en druk op de ribbenkast kunnen daardoor ook pijn in de (boven)rug veroorzaken. Ook bepaalde aandoeningen kunnen voor pijn in de bovenrug zorgen, bijvoorbeeld hartproblemen, luchtweginfecties en longaandoeningen. Ga bij twijfel altijd langs bij een dokter!