Lage rugpijn: symptomen, oorzaken en behandeling

Lage rugpijn komt zeer vaak voor. Van alle volwassenen heeft 80% hier weleens last van. In veel gevallen is de pijn zelfs ernstig genoeg om de normale werkzaamheden of uitvoering van hobby’s te beletten of te bemoeilijken.

De symptomen van lage rugpijn

Deze rugaandoening staat voor een mix van verschillende symptomen waarbij pijn in de onderrug meestal op de voorgrond staat. Deze pijn kan naar de heup, het been en de voet uitstralen.

Lage rugpijn die minder dan zeven dagen aanhoudt wordt acute lage rugpijn genoemd. Bij een deel van de patiënten blijft de pijn (soms jarenlang) aanhouden of keert hij op regelmatige tijdstippen terug. We spreken van chronische lage rugpijn wanneer de klachten twaalf weken of langer aanhouden.

De oorzaken van lage rugpijn

Specifieke lage rugpijn of pijn in de onderrug verwijst naar een rugaandoening waarvan de oorzaak bekend is. In veel gevallen wordt deze lage rugpijn veroorzaakt door lichamelijke overbelasting, zoals het verkeerd tillen van een zware last, het herhaaldelijk maken van een verkeerde beweging of het langdurig zitten in een verkeerde lichaamshouding.

In veel gevallen wordt lage rugpijn veroorzaakt door lichamelijke overbelasting.

De pijn kan ook afkomstig zijn van spieren, gewrichten en gewrichtsbanden. Er bestaat echter lage rugpijn waarvan de oorzaak onbekend is. Wanneer het niet duidelijk is waar de pijn precies vandaan komt, spreken we over aspecifieke lage rugpijn.

De behandeling van lage rugpijn

De overgrote meerderheid van de patiënten met lage rugpijn geneest hiervan. In veel gevallen verdwijnen de klachten na enkele dagen vanzelf. Wanneer dit niet gebeurt, hebben de meeste patiënten baat bij spierversterkende oefeningen en pijnstillers en zijn zij binnen zes weken van hun klachten verlost. De helft van de lagerugpijnpatiënten is na een week pijnvrij. Vraag voor pijnstilling steeds advies aan uw arts.

Oefeningen tegen lage rugpijn

Uit onderzoek blijkt dat gebrek aan fysieke activiteit en langdurige bedrust in de meeste gevallen meer kwaad dan goed doet. Hoe minder de patiënt beweegt, hoe zwakker zijn spierstelsel wordt.
Afhankelijk van de diagnose en de aard van uw aandoening is het belangrijk om de juiste oefeningen te doen, met de juiste intensiteit en vanuit de juiste uitgangspositie. Verkeerd uitgevoerde oefeningen kunnen meer kwaad dan goed doen. Het spreekt voor zich dat de oefeningen het best onder toezicht van uw therapeut kunnen gebeuren. In een minder acuut stadium van de lage rugklachten zal uw therapeut ook oefeningen meegeven die u thuis zelfstandig kan uitvoeren.

Hoe minder de patiënt beweegt, hoe zwakker zijn spierstelsel wordt.

Bij lage rugpijn is het belangrijk om een stevig spierkorset op te bouwen waarbij zowel de buik- als de rugspieren worden versterkt. Bij voldoende sterke rug- en buikspieren zal de wervelkolom beter worden ondersteund en zullen de tussenwervelschijven minder onder een verkeerde druk komen te staan. De doorbloeding zal lokaal toenemen en de pijn zal afnemen. Het is ook belangrijk om zowel de grote als de kleine spiergroepen aan te spreken.

Aan buikzijde dienen de rechte en de schuine buikspieren te worden geoefend, aan rugzijde is het van belang de strekspieren te oefenen en zeker ook de kleine spieren tussen de wervels onderling.

Er zijn verschillende manieren om spieren te trainen:

  • Statische oefeningen
  • Dynamische oefeningen
  • Algemene houdingscorrigerende oefeningen

Bij dynamische oefeningen is er beweging tijdens het samentrekken van de spieren, bij statische oefeningen is er geen beweging tijdens het samentrekken van de spieren (bijvoorbeeld de buik aanspannen zonder te bewegen).

Bij dynamische oefeningen is er beweging tijdens het samentrekken van de spieren.

Houdingscorrigerende oefeningen zijn oefeningen waarbij de patiënt zich opnieuw bewust leert te worden van de juiste houding tijdens zijn dagelijkse bezigheden. Hierbij zijn juiste hef- en tiltechnieken onontbeerlijk.

Er bestaan speciale programma’s in rugscholen en bij therapeuten die de lagerugpijnproblematiek in al zijn facetten behandelen. Er wordt in groep geoefend, wat psychologisch een voordeel is. Ook wordt er veel aandacht besteed aan ergonomie in het dagelijks leven.

Globaal kunnen we zeggen dat, voor iemand met een gevoelige rug, een degelijke rughygiëne veel leed kan voorkomen. Met een dagelijks onderhoud (net zoals u elke dag uw tanden poetst) kunt u met een minimum aan tijd (3 tot 5 minuten per dag kunnen al volstaan) een maximum aan winst bekomen. Laat u altijd begeleiden door een therapeut.

Een goed slaapsysteem

Een goed slaapsysteem zoals dat van Dorsoo, met een ergonomische lattenbodem en matras, zorgt in eerste instantie voor een degelijke en correcte ondersteuning van de lage rug. Bij een correcte slaaphouding zorgt het slaapsysteem voor een lagere belasting en maximale ontspanning, zodat u met minder rugpijn zult slapen.

Lage rugpijn en zwangerschap

Lage rugpijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft er last van. Hoe komt dit?

Gewichtstoename

De belangrijkste oorzaak van lage rugpijn bij zwangere vrouwen is de gewichtstoename. Door het meezeulen van extra kilo’s wordt de rug meer belast. Maar ook andere factoren kunnen aan de basis liggen van lage rugpijn tijdens de zwangerschap.

Grotere beweeglijkheid bekkengewrichten

Hoe langer een vrouw zwanger is, hoe beweeglijker de bekkengewrichten worden en hoe groter de kans op lage rugpijn en pijn ter hoogte van het bekken.

Verkeerde houding

Veel zwangere vrouwen ontwikkelen een verkeerde houding. Door de dikke buik hebben zwangere vrouwen, vaak onbewust, de neiging om voorover te ‘hangen’. Hierdoor wordt de lage rug extra belast.

Vermoeidheid

Bij veel zwangere vrouwen treedt de lage rugpijn pas aan het einde van de dag op. Dit is meestal het gevolg van een teveel aan inspanningen, waardoor de rug rust nodig heeft. In dat geval is het belangrijk de fysieke taken even te staken.