Hoeveel diepe slaap heeft een volwassene nodig?

Een goede nachtrust en voldoende diepe slaap zijn belangrijk. Maar hoeveel hebt u ervan nodig? En wat is ‘diepe slaap’ precies?

Voldoende diepe slaap is voor iedereen noodzakelijk om gedurende de dag efficiënt te kunnen functioneren. Hoelang deze slaap duurt en hoeveel iemand ervan nodig heeft om zich fit te voelen, verschilt per individu. Daar gaan we later in dit artikel verder op in. Eerst wat meer uitleg.

Wat is diepe slaap?

Diepe slaap wordt ook deltaslaap of trage golfslaap genoemd. Tijdens deze fase ontstaan er in ons brein grote golven met een patroon dat lijkt op de Griekse letter delta. Deze trage hersengolven zorgen ervoor dat onze spieren ontspannen en onze ademhaling vertraagt. Het lichaam herstelt optimaal en bouwt energie op voor de volgende dag.

Slapen doet u in een cyclus van vijf fases: na de inslaapfase van gemiddeld 5 minuten volgt de lichte slaap van ongeveer een halfuur. Na een overgangsfase waarin onze spieren meer ontspannen, gaan we langzamerhand over tot de diepe slaap. Tot slot komt u in de droom- of remslaap terecht. De eerste vier fases worden samen ook wel de ‘non-remslaap’ genoemd, afgekort tot NREM.

Wat gebeurt er precies tijdens uw diepe slaap?

  • De hypofyse scheidt het menselijk groeihormoon af.
  • De lichaamsweefsels herstellen.
  • Er is meer doorbloeding in de spieren.
  • De energieniveaus van het lichaam worden opnieuw aangevuld.
  • De bloeddruk zakt.

Wie in dit stadium wakker wordt gemaakt en dus te weinig diepe slaap krijgt, zal zich verward, niet goed uitgerust en lichamelijk loom voelen.

Percentage diepe slaap

De vijf fases van de slaapcyclus worden elke rustperiode vier tot vijf keer herhaald. Na elke remslaap kunt u even wakker worden en meestal slaapt u daarna weer door. Tijdens het laatste stadium van de NREM laat het EEG trage deltagolven (gemeten hersengolven) zien. Daarom wordt deze fase ook wel de slow wave sleep (SWS) genoemd. Dit stadium van de diepe slaap waarin uw lichaam herstelt, duurt in het begin van de nacht het langst. Het duurt bij elke herhaling van de slaapcyclus iets minder lang.

diepe slaap onderzoek

Bij volwassenen beslaat de diepe slaap gemiddeld 25 procent van de nachtrust. Dat percentage vormt een belangrijk onderdeel van uw slaappatroon. Tijdens deze fase is namelijk ook uw hersenvloeistof in beweging, waardoor afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.

Verminderd aantal uren

Vanaf uw veertigste vermindert het aantal uren diepe slaap. Geschat wordt dat de fase met 2 procent per 10 jaar korter wordt tussen uw twintigste en uw zestigste. Op uw zeventigste levensjaar kan het zelfs zijn dat u helemaal niet meer diep slaapt. Bejaarden slapen daardoor minder efficiënt en minder lang. Vrouwen van boven de zeventig kunnen nog aan 15 procent komen, terwijl dat voor mannen slechts 5 procent kan zijn.

Een pasgeborene daarentegen slaapt ongeveer gedurende twee derde van een etmaal. Uw slaapcyclus wordt ook beïnvloed door uw individuele biologische klok. Sommigen gaan van nature later slapen, anderen zoeken liever vroeger hun bed op.

diepe slaap bij ouderen

Diepe slaap verbeteren

Goed en diep slapen is belangrijk, aangezien we er gemiddeld een derde van ons leven mee doorbrengen. Een volwassene heeft gemiddeld zeven à acht uur slaap nodig.

Rust is noodzakelijk om de hersenen de kans te geven ervaringen te verwerken en om het lichaam te laten herstellen. Wie niet of onvoldoende diep slaapt, kan dus ook niet goed uitrusten. Daarom doet u er goed aan om uw diepe slaap te bevorderen en te verlengen.

Hoe kunt u uw diepe slaap verbeteren?

  1. Een van de manieren om bij te dragen aan een goede diepe slaap, is niet te zwaar te tafelen en geen alcohol te drinken in de laatste uren voor het slapengaan.
  2. Een goed verduisterde omgeving speelt een belangrijke rol: de aanmaak van melatonine, het hormoon dat u slaperig maakt, wordt afgeremd door licht.
  3. Om uw lichaam ook fysiek de kans te geven om zich volledig te ontspannen, wat weer bijdraagt aan de verbetering van uw diepe slaap, is een goed bed met een degelijke matras en lattenbodem onontbeerlijk.