Sporten bij rugklachten? Kan dat?

De meeste mensen vermijden sporten als ze rugpijn hebben. Toch hebben mensen met rugklachten juist baat bij beweging. Regelmatig sporten kan zelfs rugklachten verbeteren én voorkomen. In enkele gevallen – zoals bij een acute hernia – moet u wel tijdelijk stoppen met sporten.

Zwemmen en aquagym

Een aantal sporten zijn rugvriendelijk. Deze sporten zijn goed voor de conditie, maar ook voor de opbouw van buik- en rugspieren. Neem zwemmen. Dat is dé sport voor mensen met rugklachten. In het water wegen we minder, waardoor de rug minder belast wordt. Het water draagt het lichaam, en de gewrichten worden nauwelijks belast. Het is uiteraard wel belangrijk om de correcte zwemtechniek toe te passen.

Rugzwemmen is ideaal omdat het de rugspieren versterkt terwijl de wervelkolom mooi recht blijft tijdens de training. Crawl is, mits uitgevoerd met de correcte techniek, ook aan te raden. School- en vlinderslag zorgen voor een holle houding van de lage rug en zijn daarom minder geschikt als u al last hebt van lage rugpijn. Aquagym is in dat geval een prima alternatief. Het water biedt weerstand tijdens het bewegen maar belast nauwelijks de gewrichten in de rug. Met aquagym traint u dus op een rugvriendelijke manier uw spieren en verbetert u uw conditie.

Op de fiets

Fietsen is ook een goede sport voor mensen met rugklachten. Het is wel belangrijk dat uw zadel op de correcte hoogte staat: ter hoogte van de heupen. Op die manier fietst u met een rechte rug. Let wel: als u langdurig dezelfde houding aanneemt, kan dat ook rugpijn veroorzaken. Kies daarom voor korte ritten van ongeveer 30 minuten. Wilt u toch meer? Las dan na een half uur een pauze in. Doe tijdens de pauze (10 minuten) enkele stretchoefeningen of wandel een eindje.

Wandelschoenen aan!

Wandelen is de ultieme sport voor rugpatiënten. Vergeet alleen niet om te investeren in goede wandelschoenen. Mag het wat intensiever? Trek dan eens naar het bos.

Een heuvelachtig landschap is minder goed voor mensen met rugklachten. Naar beneden wandelen is zelfs nog meer belastend omdat ons lichaam dan naar achteren helt. De knieën krijgen in zo’n geval extra druk te verwerken. Het gevolg? Nog meer druk op de onderste ruggenwervels.

Op wieltjes

Skeeleren of rolschaatsen is eveneens een prima alternatief. Deze sport is weinig belastend voor de rug. U werkt op een leuke manier aan uw conditie en u versterkt tegelijkertijd de buik- en rugspieren. Een effen ondergrond is dan wel belangrijk. Probeer bijvoorbeeld eens een skatebaan.

Pilates en yoga

Pilates en yoga zijn ook rugvriendelijk. Net zoals bij heel wat andere sporten geldt ook hier dat u de oefeningen correct moet uitvoeren. Laat u indien mogelijk begeleiden. Het voordeel van yoga is dat u de bewegingen heel bewust en traag uitvoert. Sommige oefeningen zullen minder geschikt zijn bij rugklachten, maar een gekwalificeerde trainer kan altijd een passend alternatief bieden.

Hardlopen

Hardlopen is belastend voor de rug, maar sommige mensen ervaren geen last als ze joggen op een zachte grond met aangepast schoeisel. Ga dus voor een toertje in het bos of op een onverhard hardloopparcours en vermijd joggen op straat. Voor de juiste loopschoen bestaan er verschillende gespecialiseerde winkels. Sommige sportzaken hebben zelfs een loopband die uw voet scant. Afhankelijk van het afrolpatroon van uw voet krijgt u de juiste loopschoen voorgeschoteld.

En de rest?

Gewichtheffen, roeien, turnen, tennis en skiën zijn minder geschikt voor mensen met rugklachten. Hebt u last van rugpijn? Dat betekent niet dat u onmiddellijk moet stoppen met sporten. Een aanpassing van uw sportschema is wél een must. Consulteer een fysiotherapeut en laat u professioneel begeleiden tijdens het sporten. Op die manier krijgt u toch nog een betere conditie. Bovendien versterkt u uw rug- en nekspieren, waardoor de belastbaarheid van uw lichaam vergroot en de kans op rugklachten vermindert. Ten slotte maakt sport u ook geestelijk sterker. En een positieve instelling helpt ook om sneller te genezen en van uw rugpijn af te geraken.